Computer Knowledge Model Set : 01

Basic Computer Knowledge Questions and Answers Test

Basic_Computer_Knowledge_Test_Questions_and_Answers

Computer Question & Answer by: Mangal Sir

Nowadays, Computer Knowledge is one of the most important section in all the Competitive, Campus Placement and Entrance exams for Government, Bank and IT Jobs. Computer Knowledge Test questions cover all the topics asked in various Exams. This page consists of Computer Knowledge subcategories like Basics, Data structure, Internet,MS Word, MS Excel, Software, Windows and other sections.

Choose from these blogs for collection of basic computer questions and answers:

Computer Free Pdf  Download


1. The ……………. is the physical path over which a message travel?
[A] Protocol
[B] Medium
[C] Signal
[D] All the above
Correct Answer: B

2. How can the slide show be repeated continuously?
[A] loop continuously until ‘Esc’
[B] repeats continuously
[C] loop more
[D] None of the above
Correct Answer: A

3. To configure dial-up networks with Windows XP, which applet should you use?
[A] Network and Internet Connection
[B] Network Neighbourhood
[C] Internet Connection sharing
[D] Remote Assistance
Correct Answer: A

4. An affordable technology that uses existing telephone lines to provide high-speed connections is called……….
[A] ISDN
[B] microwave
[C] cable modem
[D] DSL
Correct Answer: D

5. Voiceband ……………
[A] allows the user to download messages
[B] is used for standard telephone communication
[C] is used in special leased lines to connect minicomputers and mainframes
[D] provides a high-speed communication channel
Correct Answer: D

6. A Virtual Private Network creates a ………. through the network?
[A] Tunnel
[B] BRI
[C] Connection
[D] SSH session
Correct Answer: A

7. All of the following are top-level domains except?
[A] .com
[B] .mil
[C] .army
[D] .org
Correct Answer: C

8. A recently created additional top-level domain name is?
[A] .pro
[B] .plan
[C] .business
[D] .school
Correct Answer: A

9. Which PowerPoint feature allows the user to create a simple presentation without having to spend too much time on it?
[A] AutoContent Wizard
[B] Animation
[C] Colour schemes
[D] Chart Wizard
Correct Answer: A

10. Which language is used to create macros in Excel?
[A] Visual basic
[B] C
[C] Visual C ++
[D] Java
Correct Answer: A

11. Which of the following includes special effects that can be applied to drawing objects?
[A] Gradient fills
[B] Line colour and style
[C] Rotating
[D] All of the above
Correct Answer: D

12. What is the name for the router that you PC uses to connect to your Internet Service Provider?
[A] Loopback address
[B] Backbone
[C] IP address
[D] Default gateway
Correct Answer: D

13. An Excel Workbook is a collection of ………….
[A] Workbooks
[B] Worksheets
[C] Charts
[D] Worksheets and Charts
Correct Answer: B

14. This address does not change every day?
[A] static IP address
[B] dynamic IP address
[C] unique IP address
[D] None of the above
Correct Answer: A

15. …… are networks that connect people within a company to each other and to the company network.
[A] Bit-streams
[B] Internets
[C] Extra-nets
[D] intranets
Correct Answer: D

16. What is the encompassing term that involves the use of electronic platforms-intranets, extranets and the Internet to conduct a company’s business?
[A] E-commerce
[B] E-business
[C] E-procurement
[D] E-marketing
Correct Answer: B

17. PowerPoint 2000 has……… Number of views
[A] 3
[B] 4
[C] 5
[D] 6
Correct Answer: C

18. What is the max data capacity of STP?
[A] 10 mbps
[B] 100 mbps
[C] 1000 mbps
[D] 10000 mbps
Correct Answer: B

19. …………. is the largest 16-bit positive number.
[A] 32767
[B] 32768
[C] 34567
[D] 36789
Correct Answer: A

20. To covert data from one data medium to another is known as
[A] Collection
[B] Transformation
[C] Manipulation
[D] Conversion
Correct Answer: D

21. The slide ……. controls text characteristics, background colour and special effects, such as shadowing and bullet style.
[A] Presentation
[B] master
[C] show
[D] sort
Correct Answer: B

22. The two-dimensional representation of an image is known as
[A] Image routing
[B] Image resolution
[C] Image reasoning
[D] None of the above
Correct Answer: D

23. If you type a word that is not in Word’s dictionary, a ………. wavy underline appears below the word.
[A] Green
[B] Red
[C] Blue
[D] Black
Correct Answer: B

24. Ctrl + U key combination is used to
[A] Move a file
[B] move file/U directory
[C] move file from/U directory
[D] None of these

Correct Answer: D
25. What is the AutoComplete feature of Excel?
[A] It automatically completes abbreviated words
[B] It completes text entries that match an existing entry in the same column
[C] It completes text and numeric entries that match an existing entry in the same column
[D] It completes text entries that match an existing entry in the same worksheet.
Correct Answer: B
26. IIS refers to…………
[A] International Institute for Standards
[B] Internet Information Server
[C] Internal IP scheme
[D] Internet Information System
Correct Answer: B

27. Press animation effects allows you to
[A] Add clip art images to you slides
[B] Create a custom transition to the next slide
[C] Show bullet items as they are discussed
[D] None of above
Correct Answer: B

28. From where can we set the timing or each object?
[A] Slide show-custom transition
[B] Slide show-slide transition
[C] Slide show-custom animation
[D] View-Slide sorter
Correct Answer: C

29. This address changes temporarily as the applications connect to the Internet?
[A] Static IP address
[B] dynamic IP address
[C] Unique IP address
[D] None of the above
Correct Answer: B

30. A URL can specify the IP address of the Web ………… that houses a Web page?
[A] server
[B] client
[C] page
[D] e-mail recipient
Correct Answer: A

31. In the e-mail address ralwayadda@gmail.com “railwayadda” is the?
[A] password
[B] server name
[C] user name
[D] client computer
Correct Answer: C

32. Which of the following is not one of the benefits of e-commerce to sellers?
[A] E-commerce offers greater flexibility is meeting customer needs.
[B] E-commerce can help to reduce costs.
[C] E-commerce is a powerful tool for customer relationship building.
[D] E-commerce increases the net cost per contact.
Correct Answer: D

33. The E-commerce domain that involves business activity initiated by the consumer and targeted to businesses is known as
[A] Consumer to consumer (C2C)
[B] Business to Business (B2B)
[C] Consumer to Business (C2B)
[D] Business to Consumer (B2C)
Correct Answer: C

34. In analog computer
[A] Input is first converted to digital form
[B] Input is never converted to digital form
[C] Output is displayed in digital form
[D] All of the above
Correct Answer: B

35. Is it possible to set scroll property of mouse?
[A] Yes
[B] No
[C] Yes any time
[D] Yes only at installation time
Correct Answer: C

36. Page break command of Excel on the Insert menu will result in insertion of page break
[A] Above the selected row
[B] Below the selected row
[C] Middle of the selected row
[D] None of the above
Correct Answer: A

37. The primary goal for you slide design should be ……
[A] To attract the eyes of you audience
[B] To coordinate with your company logo and colour scheme
[C] To make the information easy to read
[D] To make the slides interesting and even exciting
Correct Answer: C

38. In Excel, shortcut fill menu contains
[A] Fill weekdays
[B] Fill series
[C] Both (a) and (b)
[D] None of these
Correct Answer: C

39. Alignment buttons are available on the ……. toolbar.
[A] Status bar
[B] Formatting toolbar
[C] Standard toolbar
[D] None of these
Correct Answer: B

40. Paste Special dialog box of Excel contains options for-
[A] characteristics
[B] Formats formulas
[C] Values
[D] All of the above
Correct Answer: C

41. Actions batons can be inserted in the slide, by Action Button command of
[A] View menu
[B] Insert menu
[C] Slide Show menu
[D] None of the above
Correct Answer: C

42. In a word document, alignment refers to the position of the text relative to the …………
[A] Margins
[B] Paragraphs
[C] Header
[D] Footer
Correct Answer: A

43. To end the current paragraph, space and begin the new paragraph press
[A] Escape key once and the Enter key once
[B] Press the Enter key twice
[C] Press the Enter key once and the spacebar once
[D] Press the Enter key once
Correct Answer: D

44. Mouse speed is
[A] Adjustable
[B] cannot be adjusted
[C] can be adjusted through control panel
[D] can be adjusted by double clicking middle button
Correct Answer: B

45. How many options are there on the Word Menu bar?
[A] Three
[B] Size
[C] Nine
[D] Twelve
Correct Answer: C

46. A line to a World Wide Web site on the document can be inserted by using option…….
[A] Insert Word Table
[B] Insert Hyperlink
[C] Format Painter
[D] None of the above
Correct Answer: B

47. A new document can be created by …….
[A] Clicking on the New button of the standard toolbar
[B] Pressing the Ctrl + N combination of keys
[C] Selecting new option from the file menu in menu bar.
[D] All of the above
Correct Answer: D

48. A standalone program that has been modified to work on a LAN by including concurrency controls such as file and record locking is an example of ………….
[A] LAN intrinsic software
[B] LAN aware software
[C] Groupware
[D] LAN ignorant software
Correct Answer: A

49. The ……. key removes one character to the left of the cursor.
[A] Delete
[B] Backspace
[C] Enter
[D] Shift
Correct Answer: B

50. To select a ……………. place the mouse pointer in selection bar and double-click on it.
[A] Sentence
[B] Word
[C] Paragraph
[D] Letter
Correct Answer: A

Post a Comment

0 Comments