Computer Knowledge Model Set : 02

Basic Computer Knowledge Questions and Answers Test

Basic_Computer_Knowledge_Test_Questions_and_Answers

Computer Question & Answer by: Mangal Sir

Nowadays, Computer Knowledge is one of the most important section in all the Competitive, Campus Placement and Entrance exams for Government, Bank and IT Jobs. Computer Knowledge Test questions cover all the topics asked in various Exams. This page consists of Computer Knowledge subcategories like Basics, Data structure, Internet,MS Word, MS Excel, Software, Windows and other sections.

Choose from these blogs for collection of basic computer questions and answers:


01. The collapse all and expand all buttons appear on the ……………. toolbar in MS power point 2003.
[A] Standard
[B] Formatting
[C] Outlining
[D] Drawing
Correct Answer: C

02. A disk’s content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed of erased by the user is?
[A] Write only
[B] Memory only
[C] Read only
[D] Run only
Correct Answer: C

03. ISDN stands for
[A] Integral Service Dynamic Network
[B] International Subscriber Digital Network
[C] International Service Digital Network
[D] Integrated Service Digital Network
Correct Answer: D

04. A DVD is an example of a
[A] Hard disk
[B] Output device
[C] Optical disk device
[D] Solid state storage
Correct Answer: C

05. ……………. is the process of dividing the disk into tracks and sectors.
[A] Tracking
[B] Allotting
[C] Formatting
[D] Crashing
Correct Answer: C

06. The slide master includes placeholders for ………….
[A] The data and time
[B] Relevant footer text
[C] The slide number
[D] All the above
Correct Answer: D

07. The extension of video file is
[A] .3gp
[B] .jpg
[C] .jpeg
[D] None of these
Correct Answer: A

08. Which of the following statements in regard to directors is false?
[A] Directories can exist inside directories
[B] The root directory is always at the highest level
[C] Directories with files can be deleted
[D] Directories cannot be renamed
Correct Answer: D

09. The most common type of storage devices is
[A] Persistent
[B] Magnetic
[C] Flash
[D] Optical
Correct Answer: B

10. The slide show button in the custom animation task pane starts the slide show from the …………
[A] Selected slide
[B] First slide
[C] Slide immediately preceding the current slide.
[D] Slide last edited
Correct Answer: B

11. Reusable optical storage will typically have the acronym
[A] RW
[B] ROM
[C] DVD
[D] CD
Correct Answer: A

12. What is the function of the central processing unit of a computer?
[A] Crates invoices
[B] Performs calculations and processing
[C] Deletes data
[D] Corrupts the data
Correct Answer: B

13. The ………… key on the keyboard can be used to demote text.
[A] Shift
[B] F1
[C] Ctrl
[D] Tab
Correct Answer: D

14. The extension of web page is
[A] .html
[B] .mp3
[C] .mp4
[D] None of the above
Correct Answer: A

15. When you enter on a black title slide, the text………….
[A] Automatically goes into the subtitle placeholder.
[B] Automatically goes into the title placeholder.
[C] Appears in both the title and subtitle placeholders.
[D] Appears in a next text box on the slide.
Correct Answer: B

16. A typical MS-Excel 2003 worksheet has………….Number of columns
[A] 128
[B] 256
[C] 512
[D] 1024
Correct Answer: B

17. Which of the following is a chart type present in MS Excel
[A] Bubble
[B] Satellite
[C] Both
[D] None
Correct Answer: A

18. What is a shortcut key for GOTO Menu in MS-Word?
[A] Ctrl + Del
[B] Ctrl + G + T
[C] Ctrl + C
[D] Ctrl + G
Correct Answer: D

19. The Business purpose website should be on ………… domain.
[A] .com
[B] gov
[C] Edu
[D] biz
Correct Answer: A

20. Which of the following can be used to create a new slide in a presentation?
[A] Ctrl + M
[B] New slide command on the Insert menu
[C] Insert new slide command on the Insert menu
[D] All of the above
Correct Answer: A

21. The domain .org is a non-profit type website but it can be also used for
[A] Education
[B] NGO
[C] Business
[D] Government
Correct Answer: B

22. The line spacing command can be accessed on the ………. menu.
[A] Format
[B] Edit
[C] View
[D] Tools
Correct Answer: A

23. LAN has the same authority as another host?
[A] Local Area Network
[B] Wide Area Network
[C] Peer to Peer Network
[D] Client Server Network
Correct Answer: C

24. What is the short key for Reboot?
[A] Ctrl + Alt + Del
[B] Ctrl + B + T
[C] Ctrl + C
[D] Ctrl + X
Correct Answer: A

25. What is the radix of decimal number?
[A] 16
[B] 10
[C] 8
[D] 9
Correct Answer: B
26. Which command is used to delete the directory that is empty?
[A] Del**
[B] RD
[C] Erase
[D] MD
Correct Answer: B

27. As compared to the secondary memory, the primary memory of a computer is
[A] Large
[B] Cheap
[C] Fast
[D] Slow
Correct Answer: C

28. What is the shortcut key for hyperlink?
[A] Ctrl + Alt + Del
[B] Ctrl + B + T
[C] Ctrl + K
[D] Ctrl + X
Correct Answer: C

29. The secondary storage devices can only store data but they cannot perform
[A] Arithmetic Operation
[B] Logic operation
[C] Fetch Operation
[D] Either of the above
Correct Answer: C

30. Which of the following has the smallest storage capacity?
[A] Zip disk
[B] Hard disk
[C] Floppy disk
[D] Data cartridge
Correct Answer: C

31. What type of devices is a 31/2-inch floppy drive?
[A] Input
[B] Storage
[C] Software
[D] Output
Correct Answer: B

32. DNS is abbreviation of
[A] Domain Name System
[B] Digital Naming System
[C] Domain Name Server
[D] Digital Name Server
Correct Answer: A

33. The mail server as defined in the text uses the ………… protocol.
[A] HTTP
[B] FTP
[C] POP3
[D] TCP
Correct Answer: C

34. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
[A] To procedure result
[B] To compare numbers
[C] To control flow of information
[D] To do math’s works
Correct Answer: B

35. The extended selection is removing by:
[A] by delete
[B] by press escape key
[C] by clicking
[D] all of other
Correct Answer: B

36. When you apply an animation scheme, what animation effects are applied and to what components?
[A] A slide transition is applied
[B] A slide transition is applied and a present animation effect is applied to the title.
[C] A slide transition is applied and a present animation effect is applied to the title and the body text
[D] A present animation is applied to the title text and the body text
Correct Answer: C

37. In Which application picture, voice and media files are used
[A] MS Word
[B] MS Excel
[C] MS PowerPoint
[D] E-mail
Correct Answer: C

38. The personal computer industry was started by
[A] IBM
[B] Apple
[C] Compaq
[D] HCL
Correct Answer: A

39. Which of the following printers are you sure will not to use if your objective is to print on multi carbon forms?
[A] Daisy wheel
[B] Dot Matrix
[C] Laser
[D] Thimble
Correct Answer: C

40. What is shortcut key for search?
[A] F2
[B] Ctrl + B
[C] Ctrl + C
[D] F3
Correct Answer: D

41. Which key us used for the checking spelling?
[A] F3
[B] F5
[C] F7
[D] F9
Correct Answer: C

42. The computer abbreviation KB Usually means
[A] Key Block
[B] Kit Bit
[C] Kilo Byte
[D] Key bite
Correct Answer: C

43. An error in computer data is called
[A] Chip
[B] Bug
[C] CPU
[D] Storage device
Correct Answer: B

44. Which of the following memories has the shortest access times?
[A] Cache memory
[B] Magnetic bubble memory
[C] Magnetic core memory
[D] RAM
Correct Answer: A

45. A …………… is a set of programs designed to manage the resources of a computer including starting the computer, managing programs and co-ordinating tasks between input and output devices.
[A] Application suite
[B] Compiler
[C] Operating system
[D] Interface
Correct Answer: C

46. To restart the computer the following combination of keys is used
[A] Ctrl + Alt + Del
[B] Insert + Ctrl
[C] Esc + Ctrl
[D] Del + Ctrl
Correct Answer: A

47. Computers use the ………… number system to store data and perform calculations.
[A] Binary
[B] Octal
[C] Decimal
[D] hexadecimal
Correct Answer: A

48. A 32-bit microprocessor has the word length equal to
[A] 2 bytes
[B] 32 bytes
[C] 4 bytes
[D] 8 bytes
Correct Answer: C

49. Which of the following memories allows simultaneous read and writes operations?
[A] ROM
[B] RAM
[C] EPROM
[D] NOT
Correct Answer: B

50. To work with all of your slides at once, in the order in which they appear in a presentation, you would use the ………… View.
[A] Notes Pages
[B] Normal
[C] Slide Sorter
[D] Slide show
Correct Answer: C

Post a Comment

0 Comments