Computer Knowledge Model Set : 03

Basic Computer Knowledge Questions and Answers Test

Basic_Computer_Knowledge_Test_Questions_and_Answers

Computer Question & Answer by: Mangal Sir

Nowadays, Computer Knowledge is one of the most important section in all the Competitive, Campus Placement and Entrance exams for Government, Bank and IT Jobs. Computer Knowledge Test questions cover all the topics asked in various Exams. This page consists of Computer Knowledge subcategories like Basics, Data structure, Internet,MS Word, MS Excel, Software, Windows and other sections.

Choose from these blogs for collection of basic computer questions and answers:

Computer Free Pdf  Download


01. Some Keyboards have a small joystick built into them, between the g and h keys. This type of device is called (an):
[A] Track Stick
[B] Alternative pointing
[C] Tracking device
[D] Integrated pointing device
Correct Answer: D

02. The keystrokes Ctrl + I is used to
[A] Increase font size
[B] Insert a line break
[C] Indicate the text show be bold
[D] Applies italic format selected text
Correct Answer: D

03. When a range is selected, how can you activate the previous cell?
[A] Press the Alt key
[B] Press tab
[C] Press Enter
[D] None of the above
Correct Answer: D

04. Which file format can be added to a PowerPoint slide?
[A] .jpg
[B] .mid
[C] .wav
[D] All of the above
Correct Answer: D

05. CU is a part of
[A] CPU
[B] RAM
[C] ROM
[D] None of the above
Correct Answer: A

06. Each excel file is called a workbook because
[A] It can contain text and data.
[B] It can be modified.
[C] It can contain many sheets including worksheets chart sheets.
[D] None of the above
Correct Answer: C

07. Excel probably considers the cell entry January 1, 2010 be a
[A] Label
[B] Value
[C] Formula
[D] Text String
Correct Answer: B

08. Which of the following is not a valid data type in excel?
[A] Number
[B] Character
[C] Label
[D] Date/time
Correct Answer: B

09. You can show the shortcut menu during the slide show
[A] Clicking the shortcut button on the formatting toolbar
[B] Right clicking the current slide.
[C] Clicking an icon on the current slide.
[D] None of the above
Correct Answer: B

10. Which of the following allows you to select more than one slide in a presentation?
[A] Alt + click each slide
[B] Shift + drag each slide
[C] Shift + click each slide
[D] Ctrl + click each slide
Correct Answer: C

11. The view that displays the slides on a presentation as miniature representation of the slides is called
[A] Slide show
[B] Slide sorter view
[C] notes page view
[D] outline view
Correct Answer: B

12. The PowerPoint view that displays only text (title and be bullet) is
[A] Slide show
[B] Slide sorter view
[C] notes page view
[D] outline view
Correct Answer: D

13. Which of the following is not an Impact Printer?
[A] Daisy-wheel
[B] Dot-Matrix Printer
[C] Chain Printer
[D] Laser
Correct Answer: D

14. Removing a video property requires ___________ it
[A] deleting
[B] uninstalling
[C] removing
[D] None of the above
Correct Answer: A

15. A tape drive offers ________ access to data
[A] timely
[B] sequential
[C] random
[D] None of the above
Correct Answer: B

16. CAD stands for
[A] Computer aided design
[B] Computer application in design
[C] Computer algorithm design
[D] All of the above
Correct Answer: A

17. Hard disk is coated in both sides above
[A] Magnetic metallic oxide
[B] Optical metallic oxide
[C] Carbon layer
[D] All of the above
Correct Answer: A

18. Which statement is valid about computer program?
[A] It is understood by a computer
[B] It is understood by programmer
[C] It is understood user
[D] Both (b) and (c)
Correct Answer: D

19. CD-ROM stands for
[A] Compactable read only memory
[B] Compact Data Read only memory
[C] Compactable disk Read only memory
[D] Compact disk Read only memory
Correct Answer: D

20. Software in computer
[A] Enhances the capabilities of the hardware machine
[B] Increases the speed of central processing unit
[C] Both (a) and (b)
[D] None of the above
Correct Answer: A

21. Which of the following devices can be used to directly image printed text?
[A] OCR
[B] OMB
[C] MICR
[D] All of the above
Correct Answer: A

22. In the last generation computers, the instructions are executed
[A] Parallel only
[B] Sequential only
[C] Both sequentially and parallel
[D] All of the above
Correct Answer: C

23. Who designed the first electronics computer ENIAC?
[A] Van-Neumann
[B] Joseph M. Jacquard
[C] J. Presper Eckert and John W Mauchly
[D] All of the above
Correct Answer: C

24. To produce high quality graphics (hard copy) in colour, you would want to use a/(an):
[A] RGB monitor
[B] Plotter
[C] Ink-jet printer
[D] Laser printer
Correct Answer: B

25. Which of the following produces tee best quality graphics reproduction?
[A] Laser printer
[B] Ink jet printer
[C] Plotter
[D] Dot matrix printer
Correct Answer: C
26. Which of the following Memories allows simultaneous read and write operations?
[A] ROM
[B] RAM
[C] EPROM
[D] None of the above
Correct Answer: B

27. An input/output device at which data enters or leaves a computer system is
[A] Keyboard
[B] Terminal
[C] Printer
[D] Plotter
Correct Answer: B

28. Each model of a computer has a unique
[A] Assembly of a computer
[B] Machine language
[C] High level language
[D] All of the above
Correct Answer: B

29. Which term is used to describe RAM?
[A] Dynamic RAM (DRAM)
[B] Static RAM (SRAM)
[C] Video RAM (VRAM)
[D] All of the above
Correct Answer: D

30. How many steps are there between Start and Finish in AutoContent Wizard?
[A] 3
[B] 4
[C] 5
[D] 6
Correct Answer: A

31. Which shortcut key inserts a new slide in current presentation?
[A] Ctrl + N
[B] Ctrl + M
[C] Ctrl + S
[D] All of above
Correct Answer: B

32. What happen if you select, first and second slide and then click on New Slide button on toolbar?
[A] A new slide is inserted as first slide in the presentation.
[B] A new slide is inserted as a second slide in the presentation.
[C] A new slide is inserted as a third slide in the presentation.
[D] None of above
Correct Answer: C

33. Superscript, subscript, engrave, emboss and outline are known as
[A] Font Styles
[B] Font effects
[C] Word art
[D] Text effects
Correct Answer: B

34. Shimmer, Sparkle text, blinking background et[C] are known as
[A] Font styles
[B] Font effects
[C] Word art
[D] Text effects
Correct Answer: D

35. The feature of Word that automatically adjust the amount of space between certain combination of characters so that an entire word looks more evenly spaced is.
[A] Spacing
[B] Scaling
[C] Kerning
[D] Positioning
Correct Answer: C

36. How do you select and entire column?
[A] Select Edit > Select > column from the menu
[B] Click the column heading letter.
[C] Hold down the shift key as you click anywhere in the column
[D] Hold down the Ctrl key as you click anywhere in the column
Correct Answer: B

37. To create a formula you must first,
[A] Select the cell you want to place the formula into.
[B] Type the equal sign (=) to tell Excel that you are about to enter a formula.
[C] Enter the formula using any input values and the appropriate mathematical operator that make up your formula
[D] Choose the new command from the file menu.
Correct Answer: A

38. Object on the slide that hold text are caused
[A] Place holders
[B] Object holders
[C] Auto layout
[D] Text holders
Correct Answer: A

39. Virtual Memory is
[A] Part of main memory only used for swapping.
[B] A technique to allow a program, of size more than size of the main memory to run.
[C] Part of secondary storage used in program execution.
[D] None of the above
Correct Answer: A

40. Baud rate is
[A] The difference between the lowest and the highest frequency transmitted
[B] Transmission capacity
[C] Transmission speed of channel
[D] None of the above
Correct Answer: C
41. Which one is an example of e-mail address?
[B] D:\\Email\Standard
Correct Answer: C

42. To insert clip art, pictures from disk into a Word Document, which of the following method is used?
[A] Insert Picture command
[B] Insert object command
[C] Add Picture command
[D] Insert File command
Correct Answer: D

43. Which of the following is not a tool for analysing spreadsheet data?
[A] What-if-analysis
[B] Mail merge
[C] Goal seeking
[D] Sorting
Correct Answer: B

44. A computer port is used to :
[A] Communicate with other computer peripherals
[B] Download files from the web
[C] Communicate with all hard drives
[D] Connect computer together
Correct Answer: A

45. Which file extensions indicate only graphics files?
[A] BMP and DOC
[B] JPEG and TXT
[C] TXT and STX
[D] BMP and GIF
Correct Answer: D

46. The multiplication arithmetic operator is represented by which of the following symbols?
[A] ^
[B] *
[C] /
[D] x
Correct Answer: B

47. Which of the following is not an example of an Application Software?
[A] MS Word
[B] Screen saver program
[C] Operating system
[D] Antivirus Program
Correct Answer: C

48. How do you delete a column?
[A] Select the column heading you want to delete an select the Delete Row button on the standard toolbar.
[B] Select the column heading you want to delete and select Insert Delete from the menu.
[C] Select the row heading you want to delete and select Edit>Delete from the menu.
[D] Right click the column heading you want to delete and select delete from the shortcut menu.
Correct Answer: D

49. How do you insert a row?
[A] Right-click the row heading where you want to insert the new row and select Insert from the shortcut menu.
[B] Select the row heading where you want to insert the new row and select Edit>Row from the menu.
[C] Select the row heading where you want to insert the new row and click the Insert row button on the standard toolbar.
[D] All of the above
Correct Answer: A

50. Which of the following is not a way to complete a cell entry?
[A] Pressing Enter
[B] Pressing any arrow key on the keyboard
[C] Clicking the Enter button on the Formula bar
[D] Pressing Space bar
Correct Answer: D

Post a Comment

0 Comments