Computer Knowledge Model Set : 04

Basic Computer Knowledge Questions and Answers Test

Basic_Computer_Knowledge_Test_Questions_and_Answers

Computer Question & Answer by: Mangal Sir

Nowadays, Computer Knowledge is one of the most important section in all the Competitive, Campus Placement and Entrance exams for Government, Bank and IT Jobs. Computer Knowledge Test questions cover all the topics asked in various Exams. This page consists of Computer Knowledge subcategories like Basics, Data structure, Internet,MS Word, MS Excel, Software, Windows and other sections.

Choose from these blogs for collection of basic computer questions and answers:

Computer Free Pdf  Download


01. Which of the following will determine your choice of systems software for your computer?
[A] Is the applications software you want to use compatible with it?
[B] It expensive?
[C] Is it compatible with your hardware?
[D] Both (a) and (b)
Correct Answer: D

02. What is a shell?
[A] It is a hardware component
[B] It is a command interpreter
[C] It is a part of computer
[D] It is a tool in CPU scheduling
Correct Answer: B

03. What is the memory from 1K-640K called?
[A] Extended memory
[B] Normal memory
[C] Low memory
[D] Conventional memory
Correct Answer: D

04. The number of processes completed per unit time is known as
[A] Output
[B] Throughput
[C] Efficiency
[D] Capacity
Correct Answer: C

05. Every host computer on the Internet has a (n)?
[A] Similar IP address
[B] Unique 15-digit number
[C] Unique IP address
[D] Common name and number
Correct Answer: C

06. TCP/IP stands for?
[A] Transmission Control Protocol/Internet Protocol
[B] Transmission Control Procedures/Internet Procedures
[C] Translation Computing Procedures/International Protocols
[D] Transaction Computing Printing/Internet Protocols
Correct Answer: A

07. In what decade was ARPANET developed?
[A] 1950s
[B] 1960s
[C] 1970s
[D] 1980s
Correct Answer: B

08. Which of the following is an example of SPOOLED device?
[A] The terminal used to enter the input data for a program being executed.
[B] The secondary memory device in a virtual memory system
[C] A line printer used to print the output of job’s
[D] None of above
Correct Answer: C

09. Virtual memory is?
[A] Extremely large main memory
[B] Extremely large secondary memory
[C] An illusion of an extremely large main memory
[D] A type of memory used in super computers
Correct Answer: C

10. Which of the following file name extension suggests that the file is Backup copy of another file?
[A] .txt
[B] .com
[C] .bas
[D] .bak
Correct Answer: D

11. A tree structured file directory system
[A] allows easy storage and retrieval of file names
[B] is a much-debated unnecessary feature
[C] is not essential when we have millions of files
[D] None of the above
Correct Answer: A

12. Which technique was introduced because a single job could not keep both the CPU and the I/O devices busy?
[A] Time-sharing
[B] Spooling
[C] Pre-emptive scheduling
[D] Multiprogramming
Correct Answer: D

13. Which directory implementation is used in most Operating System?
[A] Single level directory structure
[B] Two level directory structure
[C] Tree directory structure
[D] Acyclic directory structure
Correct Answer: C

14. What was the department of the U.S. government that developed the initial stages of the Internet?
[A] Department Commerce
[B] Department of Defence
[C] Department of the Military
[D] Judicial Department
Correct Answer: C

15. What is a backup?
[A] Restoring the information backup
[B] An exact copy of a system’s information
[C] The ability to get a system up and running in the event of a system crash or failure
[D] None of these
Correct Answer: B

16. Which of the following options changes the fill colour of an object back to default colour?
[A] Template
[B] Automatic
[C] Patterns
[D] Fill colours
Correct Answer: B

17. A cell is defined as
[A] The intersection of a column and a row
[B] An input box
[C] A rectangular marker
[D] All of the above
Correct Answer: D

18. What do you mean by a Workspace?
[A] Group of Columns
[B] Group of Worksheets
[C] Group of Rows
[D] Group of Workbooks
Correct Answer: B

19. Which function is not available in the Consolidate dialog box?
[A] Print
[B] Average
[C] Sum
[D] Max
Correct Answer: A

20. To return the remainder after a number is divided by a divisor in Excel, we use the …. function?
[A] ROUND()
[B] MOD()
[C] DIV()
[D] None of these
Correct Answer: B
21. In Excel, you can sum a large range of data by simply selecting a tool button called…….
[A] Auto Fill
[B] Auto Correct
[C] Auto Sum
[D] None of these
Correct Answer: C

22. To select an entire column in MS-Excel, press?
[A] Ctrl + C
[B] Ctrl + Arrow key
[C] Ctrl + S
[D] None of the above
Correct Answer: D

23. Which view in MS-Word cannot display graphics?
[A] Normal view
[B] Page Layout view
[C] Print Preview
[D] None of these
Correct Answer: A

24. The Internet is ……….
[A] A large network of networks
[B] An internal communication system for a business.
[C] A communication system for the Indian government
[D] A communication system for some status of India
Correct Answer: A

25. Computers that are portable and convenient for users who travel are known as
[A] Supercomputer
[B] Planners
[C] Minicomputers
[D] Laptops
Correct Answer: D
26. What is the storage area for e-mail messages called?
[A] A folder
[B] A mailbox
[C] A directory
[D] None of these
Correct Answer: B

27. One advantage of dial-up Internet access is
[A] It utilizes broadband technology
[B] It uses a router for security
[C] modern speeds are very fast
[D] Its utilities existing telephone service
Correct Answer: D

28. What is the process of copying software programs from secondary storage media to the hard disk called?
[A] configuration
[B] download
[C] upload
[D] installation
Correct Answer: D
29. What is the term used when you press and hold the left mouse key and move the mouse around the slide?
[A] Highlighting
[B] Dragging
[C] Selecting
[D] Both (b) and (c)
Correct Answer: B

30. The size of an organization chart object
[A] Is determined by the presentation design and cannot be changed
[B] Is determined by the presentation design but can be changed in PowerPoint.
[C] Is dependent on the amount of text within the organization chart.
[D] Both (b) and (c)
Correct Answer: D

31. Which of the following is/are true about rulers and guides?
[A] Rulers and guides can be turned on or off
[B] Rulers and guides help place objects on the slide
[C] Both (a) and (b)
[D] None of these
Correct Answer: C

32. If you need to edit header and footer of a document which menu should you access?
[A] Insert
[B] Edit
[C] View
[D] None of the above
Correct Answer: C

33. What print command should be selected to print first 5 pages of document?
[A] Print Preview
[B] Page Setup
[C] Print all
[D] From …. To …….
Correct Answer: D

34. Which word processing utility could you use to find the synonym of a word?
[A] Spell checker
[B] Thesaurus
[C] Out-liner
[D] Grammar checker
Correct Answer: B

35. We can save and protect the worksheet by
[A] Write Reservation Password
[B] Protection Password
[C] Read-only Recommended
[D] Any of the above
Correct Answer: D

36. A ……… is a B2B trading network that links a particular seller with its own trading partners.
[A] Bitstream
[B] Web community
[C] Virtual network
[D] Private trading network
Correct Answer: D

37. Websites upon which members can congregate online and exchange views of issues of common interest are known as ….
[A] Virtual communities
[B] Web communities
[C] e-marketing
[D] Web casts
Correct Answer: B

38. A program which helps to create written document and lets you go back and make corrections as necessary
[A] Home row keys
[B] Toolbar
[C] Folder
[D] Word processor
Correct Answer: D

39. Telephone systems may be classified as?
[A] simplex and symmetrical
[B] duplex and asymmetrical
[C] simplex and asymmetrical
[D] duplex and symmetrical
Correct Answer: D

40. What are sections used for in a word document?
[A] To divide the document into parts so that each part may be independently printed when the print command is given.
[B] To divide the document into parts so as to allow certain parts of the document to display data form a table.
[C] To divide the document into parts so as to allow certain parts of the document to display data from the Internet.
[D] To vary the layout of a document within a page or between pages by dividing the document into parts and then allow formatting of each part the way you want.
Correct Answer: D

41. Text in a cell of a table in Word needed to be printed vertical, how can you perform this?
[A] Click the free rotate button on drawing toolbar and rotate it to make vertical.
[B] Select Flip Vertical from Draw Menu
[C] Choose text direction from Format menu
[D] None of these
Correct Answer: C

42. Which of the following is not the future of MS-Word?
[A] Margins and page length can be adjusted as desired
[B] Spellings can be checked and modified through the spell check facility
[C] Provides tools such as data consolidation, goal seek, scenario etc.
[D] None of these
Correct Answer: C

43. Menu item in dim colour (grey) indicate that the menu is?
[A] Unavailable current context
[B] Not much required menu
[C] Toggle menu
[D] Over used menu
Correct Answer: A

44. While working in MS-Word you have to work with
[A] Mouse only
[B] Keyboard only
[C] Both (a) and (b)
[D] None of these
Correct Answer: C

45. Which of the following bar is not available in MS-Word?
[A] Toolbar
[B] Formula bar
[C] Menu bar
[D] All of the above
Correct Answer: B

46. What process should be used to recall a document saved previously?
[A] Copy
[B] Save
[C] Open
[D] None of the above
Correct Answer: C

47. What is Thesaurus used for?
[A] Spelling options
[B] Grammar options
[C] Synonyms and Antonyms
[D] None of these
Correct Answer: C

48. How many sheets are there in Excel Workbook by default?
[A] 2
[B] 3
[C] 4
[D] 5
Correct Answer: B

49. What does the NOW() function return?
[A] It returns the serial number of the current data and time
[B] It returns the serial number of the current data
[C] It returns the serial number of the current time
[D] None of the above
Correct Answer: C

50. …………. supports Data Rate Up to 1000 Mbps Gigabyte Internet.
[A] CAT 1
[B] Thinnest
[C] CAT 5
[D] CAT 5e
Correct Answer: C

Post a Comment

0 Comments