Computer Knowledge Model Set : 05

Basic Computer Knowledge Questions and Answers Test

Basic_Computer_Knowledge_Test_Questions_and_Answers

Computer Question & Answer by: Mangal Sir

Nowadays, Computer Knowledge is one of the most important section in all the Competitive, Campus Placement and Entrance exams for Government, Bank and IT Jobs. Computer Knowledge Test questions cover all the topics asked in various Exams. This page consists of Computer Knowledge subcategories like Basics, Data structure, Internet,MS Word, MS Excel, Software, Windows and other sections.

Choose from these blogs for collection of basic computer questions and answers:

Computer Free Pdf  Download


01. Which power point view displays each slide of the presentation as a thumbnail and is useful for rearranging slide
[A] Slide sorter
[B] Slide master
[C] Slide design
[D] Slide show
Correct Answer: A

02. How are the data organized in a spreadsheet?
[A] Lines and spaces
[B] Height and width
[C] Layers and planes
[D] Rows and columns
Correct Answer: D

03. Which elements of word document can be displayed in colour?
[A] Only graphics
[B] All elements
[C] Only text
[D] None of above
Correct Answer: B

04. “What would you use for immediate, real-time communication with a friend?
[A] Instant Messaging
[B] E-mail
[C] Usenet
[D] Blog
Correct Answer: B

05. Which of the following a search engine continuously sends out that start on a homepage of a server and pursue all links stepwise?
[A] spiders
[B] packets
[C] cookies
[D] None of the above
Correct Answer: A

06. If text was highlighted and ‘Edit’ ‘Copy’ was clicked, what would happen?
[A] Text would be copied from the document and placed in the clipboard
[B] Text would be removed from the document and placed in the clipboard
[C] Text from the clipboard would be placed in the document at the place where the cursor is blinking
[D] None of the above
Correct Answer: A

07. Which groupings do you work with when formatting text in word?
[A] Tables, Paragraphs and indexes
[B] Paragraphs, indexes and sections
[C] Characters, sections and paragraphs
[D] Indexes, characters and tables
Correct Answer: C

08. What is full form of OMR?
[A] Optical Mark Reader
[B] Optical Marked Reading
[C] Optical Moon Right
[D] Optical Me Right
Correct Answer: A

09. What is the full form of CD-R?
[A] Collect Data-Readable
[B] Compact Disk-Recordable
[C] Cover Drink
[D] Carbon Data
Correct Answer: B


10. In Excel chart are created using which option?
[A] Chart wizard
[B] Pie chart
[C] Bar chart
[D] None of these
Correct Answer: A

11. The outline and slides tabs appear in which …………… view in M.S. PowerPoint 2003.
[A] Normal
[B] Slide Sorter
[C] Notes Pages
[D] Slide Show
Correct Answer: A

12. A power point presentation ……….
[A] Can be saved as webpage
[B] Cannot save as webpage
[C] Can save only a slide
[D] Can save only media fire
Correct Answer: D

13. The shortcut key for the font dialog box is?
[A] Ctrl + C
[B] Ctrl + D
[C] Ctrl + E
[D] Ctrl + F
Correct Answer: B

14. “In Excel, if you click on the Gridlines and Draft Quality check box on the sheet tab property sheet of page setup dialog box then”
[A] gridlines will be print
[B] gridlines will be printed
[C] sometimes prints
[D] None of the above
Correct Answer: B

15. Which type of network is a specifically designed configuration of computer and other devices located within a confined area.
[A] Local Area Network
[B] Peer to Peer Network
[C] Wide Area Network
[D] Client Server Network
Correct Answer: A

16. The area on a slide that holds text that will appear in the presentation outline is a ………….
[A] Textbox
[B] Placeholder
[C] bullet print
[D] Title box
Correct Answer: A

17. The purpose of AutoFormat command in Excel is to
[A] Create a professional and consistent look for your data
[B] “choose between standard table formats that include borders, shading, font colours and other formatting options”
[C] easily applies a consistent format throughout a workbook.
[D] All of the above
Correct Answer: D

18. A …………. is an additional set of commands that the computer displays after you make a selection from the main menu?
[A] Dialog box
[B] Sub menu
[C] Menu selection
[D] All of these
Correct Answer: B

19. What is full form of ASCII
[A] Australian Standard Code of Information Interchange
[B] American Standard Code for information interchange
[C] American Standard Code for Information Industry
[D] Australian Standard Code for Information Industry
Correct Answer: B

20. The shortcut key for the central alignment is?
[A] Ctrl + C
[B] Ctrl + E
[C] Ctrl + L
[D] Ctrl + R
Correct Answer: B

21. Which of the following should be used when you want to add a slide to an existing presentation?
[A] fill, add a new slide
[B] insert, new side
[C] file, open
[D] file new
Correct Answer: B

22. What types key ‘ctrl’ and ‘shift’?
[A] Adjustment
[B] modifier
[C] Function
[D] None of above
Correct Answer: D

23. The toolbars that are displayed by default in the power point window includes
[A] menu bar, standard toolbar, formatting toolbar, status bar
[B] menu bar, standard toolbar, formatting toolbar, drawing toolbar, status bar
[C] with a and b
[D] None of above
Correct Answer: B

24. What is hexadecimal number of (27)10.
[A] 1A
[B] 1B
[C] 2A
[D] 2B
Correct Answer: B

25. The handout master contains place holders for all of the following except.
[A] slide number
[B] title
[C] footer
[D] header
Correct Answer: B
26. What are the uses of the Internet?
[A] communication
[B] information retrieval
[C] presentation of information
[D] all of the above
Correct Answer: D

27. What is the full form of URL?
[A] uniform resource library
[B] uniform resource locators
[C] united resource library
[D] united resource locators
Correct Answer: B

28. Which options are displayed in the add effect drop-down menu in the custom Animation Task Pane?
[A] Entrance, emphasis and exit
[B] Entrance, exit, emphasis and motion
[C] Entrance, Emotion and emphasis
[D] Entrance and exit
Correct Answer: B

29. Which of the following term applies to all the web pages for amazon.com ?
[A] Top-level domain
[B] Website
[C] Website Address
[D] Web Domain
Correct Answer: B

30. When entering text within a document, the enter key is normally pressed at the end of every
[A] Line
[B] Paragraph
[C] Word
[D] File
Correct Answer: B

31. What is the language of web
[A] basic
[B] C ++
[C] Ms visual basic
[D] html
Correct Answer: D

32. PPP stands for?
[A] point to point protocol
[B] peripheral to peripheral protocol
[C] protocol to protocol point
[D] none of the above
Correct Answer: A

33. A keyword is the-
[A] Main search word
[B] Name of a search engine
[C] Word used to get rid of result
[D] Style of search word
Correct Answer: A

34. In p0ower-point the Header and Footer button can be found on the insert tab in what group?
[A] Text group
[B] Object group
[C] Illustration group
[D] Tables group
Correct Answer: A

35. The letter and number of the intersecting column and row is the
[A] Cell location
[B] Cell position
[C] Cell coordinates
[D] Cell address
Correct Answer: D

36. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a
[A] Tab
[B] Cell
[C] Box
[D] Range
Correct Answer: B

37. You will probably use Borders in Word where
[A] You wish to add emphasis to particular paragraphs
[B] You wish to draw lines above and below or to left and right of paragraphs
[C] You wish to surround the paragraphs with different styles of boxes
[D] All of the above
Correct Answer: D

38. A page break is used to do what?
[A] Create a new page at the insertion point
[B] Create a new page at the bottom of the document
[C] Create a new page that cannot be deleted
[D] Create a blank page at the top of the document
Correct Answer: A

39. “In word, split cells command appears in ……… menus.”
[A] Table
[B] Format
[C] Insert
[D] Tools
Correct Answer: A

40. Which of the following are commonly found on web pages?
[A] Internet
[B] Hyperlinks
[C] Intranet
[D] All of above
Correct Answer: D

41. Computer gather data. It means that they allow the users to ………. Data.
[A] Input
[B] Store
[C] Present
[D] None of these
Correct Answer: A

42. Spam is related to which subject?
[A] Computer
[B] Art
[C] Music
[D] Play
Correct Answer: A

43. Status bar shows different types of keys:
[A] Num lock key
[B] Scroll lock key
[C] Caps lock key
[D] All of these
Correct Answer: D

44. “In Which Word menu, Letter wizard command appears”
[A] Format
[B] Tools
[C] Insert
[D] Table
Correct Answer: B

45. The Formatting Toolbar option are applied
[A] to paragraph selection only
[B] to character selection only
[C] to both character as well as paragraph selections
[D] None of the above
Correct Answer: D

46. Modem is connected with………
[A] processor
[B] mother board
[C] printer
[D] phone
Correct Answer: B

47. HTTP used by…….
[A] Workbook
[B] Server
[C] Worksheet
[D] Webpage
Correct Answer: D

48. Which of the rule mentioned below for range names is incorrect
[A] names cannot be the same as a cell reference
[B] in a range name you are allowed to use spaces or commas
[C] range names can be directly used in formulas
[D] the only separators allowed are underscore characters and/or periods between words
Correct Answer: C

49. HTML stands for
[A] Hyper Text Making Links
[B] Hyper Text Mark-up Language
[C] Higher Textual Marking of Links
[D] Hyper Text Mixer of Links
Correct Answer: B

50. Who is the investigator of internet explorer?
[A] Microsoft
[B] IBM
[C] Intel
[D] Pentium
Correct Answer: A

Post a Comment

0 Comments