Computer MCQ | 500+ Computer Awareness Practice Quiz Set - 01

Computer Awareness Multiple Choice Practice Set

Computer Awareness Multiple Choice Practice Set

Hello 

Friend's today we are talking about most important topic Computer Awareness Multiple Choice Questions for Computer Exam and General Knowledge helpful for Competitive exams. Computer Awareness section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Awareness are always important for NIELIT Exam, Govt Departmental Exam, IBPS PO, IBPS Clerk and Others Exam.

500+ Computer Awareness Multiple Choice Questions by: Mangal Sir

Choose from these blogs for collection of Computer Awareness questions and answers:
Computer Awareness Practice Quiz
MCQ Set : 01

01. In Keyboard, 0 – 9 keys are called
[A] Typewriter Keys
[B] Functional Keys
[C] Numerical Keys
[D] Alfa Keys
Correct Answer: C

02. Printed copy is often called
[A] Write copy
[B] Soft copy
[C] Carbon copy
[D] Hard copy
Correct Answer: D

03. Ctrl, Shift and Alt keys are called
[A] Modifier Keys
[B] Alphanumeric Keys
[C] Functional Keys
[D] Combination Keys
Correct Answer: D

04. Word processing and spreadsheet both are example of
[A] Platform software
[B] System software
[C] Operating System
[D] Application software
Correct Answer: D

05. This is a Spread sheet package
[A] MS- Word
[B] MS- Power point
[C] MS-Excel
[D] Application software
Correct Answer: C

06. To activate spelling checker window. This function key is used
[A] F7
[B] F8
[C] F9
[D] F4
Correct Answer: A

07. MS-Access is a
[A] Word processing package
[B] RDBMS Package
[C] Spread sheet package
[D] None of the above
Correct Answer: B

08. MS Office is an example of
[A] System Software
[B] Application Software
[C] Both [A] & [B]
[D] None of these
Correct Answer: B

09. An Extension of MS-Word is
[A] XLS
[B] Document
[C] DOC
[D] Both [B] & [C]
Correct Answer: C

10. The brain of the computer is called
[A] CPU
[B] All of these
[C] RAM
[D] DVD
Correct Answer: A

11. Auto Sum ∑ is a tool of
[A] MS-Excel
[B] MS-Word
[C] Both [A] & [B]
[D] None of these
Correct Answer: C

12. MS Word is a
[A] Word Processor
[B] Presentation
[C] Spreadsheet
[D] None of these
Correct Answer: A

13. An Extension of MS-Excel is
[A] Database
[B] XLS
[C] PPT
[D] DOC
Correct Answer: B

14. Internet Explorer is used for
[A] To write a letter
[B] To prepare salary
[C] Browsing
[D] Both [A] & [B]
Correct Answer: C

15. Operating System is an example of
[A] System Software
[B] Application Software
[C] Both [A] & [B]
[D] None of these
Correct Answer: A

16. Which one of the following is measurement unit of memory in computer system?
[A] Tool bar
[B] Kilobar
[C] Kilobyte
[D] Megabar
Correct Answer: C

17. UNIX is an example of
[A] System Software
[B] Operating System
[C] Both [A] & [B]
[D] None of these
Correct Answer: C

18. DBMS stands for
[A] Database Memory System
[B] Database Management System
[C] Both [A] & [B]
[D] None of these
Correct Answer: B

19. Windows 98 is an
[A] RDBMS
[B] Desktop
[C] Application System
[D] Operating System
Correct Answer: D

20. Keyboard is an example of
[A] Input Device
[B] Output Device
[C] Both a & b
[D] None of these
Correct Answer: A

21. MS Paint is an accessory of
[A] MS-Office
[B] MS-Windows
[C] Both a & b
[D] None of these
Correct Answer: C

22. Shortcut Key Window logo + R is used for
[A] Open the print Window
[B] Open the Run Window
[C] Open the find Window
[D] None of these
Correct Answer: B

23. The short-cut key to open My Computer is 
[A] Window logo + E
[B] Window logo + F1
[C] Window logo + R
[D] Correct Answer:
Correct Answer: A

24. Macro is used to
[A] Repeat the action
[B] Record the action
[C] Sort the text
[D] None of these
Correct Answer: B

25. An assembler is a
[A] Translator
[B] Hardware
[C] Assembly language
[D] None of these
Correct Answer: A

Post a Comment

0 Comments