Computer MCQ | 500+ Computer Awareness Practice Quiz Set - 17

Computer Awareness Multiple Choice Practice Set

Computer Awareness Multiple Choice Practice Set
Hello 
Friend's today we are talking about most important topic Computer Awareness Multiple Choice Questions for Computer Exam and General Knowledge helpful for Competitive exams. Computer Awareness section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Awareness are always important for NIELIT Exam, Govt Departmental Exam, IBPS PO, IBPS Clerk and Others Exam.

500+ Computer Awareness Multiple Choice Questions by: Mangal Sir

Choose from these blogs for collection of Computer Awareness questions and answers:
Computer Awareness Practice Quiz
MCQ Set : 17

401. Which of the following terms could be used to describe the concurrent processing of computer programs, via CRTs, on one computer system?
[A] Time-sharing
[B] Online processing
[C] Interactive processing
[D] All the above processing
Correct Answer: D

402. What is the name given to the specialized storage element in the processor unit of a computer which is used as a "scratch pad" during processing operations?
[A] Storage Register
[B] Primary Memory
[C] Cache Memory
[D] Accumulator
Correct Answer: C

403. A large number of computers in a wide geographical area can be efficiently connected using
[A] Twisted pair lines
[B] Coaxial cables
[C] Communications satellites
[D] All of the above
Correct Answer: C

404. Which of the following statements is true?
[A] Analysts usually work alone and sometimes as part of a team
[B] Most systems projects are completed in 6 to 12 weeks
[C] An analyst's primary concern is the development of software
[D] Analysts evaluate data flow through an organization
Correct Answer: D

405. An advantage of blocking a tape is that
[A] Additional processing time is consumed
[B] The direct file method can be emulated
[C] Tapes contain less data and longer tapes
[D] Less tape is used to store the same amount of data
Correct Answer: A

406. Perforated paper used as input or output media is known as
[A] Paper tape
[B] Magnetic tape
[C] Punched paper tape
[D] Card punch
Correct Answer: A

407. What is the byte capacity of a drum which is 5-inch-high, 10-inch diameter, and which has 60 tracks per inch and bit density of 800 bits per inch?
[A] 942000 bytes
[B] 9712478 bytes
[C] 192300 bytes
[D] 14384 bytes
Correct Answer: A

408. Ethernet uses
[A] Bus topology
[B] Ring topology
[C] Star topology
[D] Tree topology
Correct Answer: A

409. What is the latest write-once optical storage media?
[A] Digital paper
[B] Magneto-optical disk
[C] WORM disk
[D] CD-ROM disk
Correct Answer: A

410. The data processing job expected to further decrease in the 1996s is that of:
[A] Keypuncher
[B] Data entry clerk
[C] Computer operator
[D] Programmer
Correct Answer: A

411. A computer has no more sense than a light
[A] Bulb
[B] Pen
[C] Switch
[D] Pad
Correct Answer: C

412. The first large scale electronic computer which became operational in 1946 and contained approximately 18000 vacuum tubes and could perform 300 multiplications per second was known as
[A] ILLIAC
[B] ENIAC
[C] JOHNIAC
[D] EDSAC
Correct Answer: B

413. A computer program that converts an entire program into machine language at one time is called a/an
[A] Interpreter
[B] Simulator
[C] Compiler
[D] Commander
Correct Answer: C

414. A logic gate is an electronic circuit which
[A] Makes logic decisions
[B] Allows electron flow only in one direction
[C] Works on binary algebra
[D] Alternates between 0 and 1 values
Correct Answer: A

415. Computer scientists are exploring the possibility of culturing bacteria to create living chips which have digital electronic properties. What are these chips called?
[A] Bacterial Chips
[B] Bio Chips
[C] Natural Chips
[D] Neural Chips
Correct Answer: B

416. What is the name of the storage device which is used to compensate for the difference in rates of flow of data from once device to another?
[A] Cache
[B] Concentrate
[C] Buffer
[D] I/O device
Correct Answer: C

417. In latest generation computers, the instructions are executed
[A] Parallelly only
[B] Sequentially only
[C] Both sequentially a parallelly
[D] All of the above
Correct Answer: C

418. Program execution time would be minimum if the programs are written in
[A] Machine Language
[B] Assembly language
[C] High level language
[D] All of the above
Correct Answer: A

419. A small square or rectangular piece of silica on which several layers of an integrated circuit are etched or imprinted is called
[A] VLSI
[B] Micro
[C] Wafer
[D] Chip
Correct Answer: D

420. The processing capability of a microcomputer can be enhanced with the help of
[A] Addition Processor
[B] Expansion Cards
[C] Secondary Memory
[D] Buffer Memory
Correct Answer: B

421. Where are silicon chips manufactured in India?
[A] Chandigarh
[B] Punjab
[C] UP
[D] Tamil Nadu
Correct Answer: A

422. A computer programmer
[A] does all the thinking for a computer
[B] can enter input data quickly
[C] can operate all types of computer equipment
[D] can draw only flowchart
Correct Answer: A

423. "The three most important inventions of this century are the nuclear bomb, the high yield hybrid speed, and the computer". Can you name the person who made this statement?
[A] Harry R Jordan
[B] Buckminster Fuller
[C] Jack Smith
[D] Jan Timmer
Correct Answer: B

424. A menu-driven operating system is one which allows you to pick up from the menu of choices it displays on the screen. What is the name given to the images which are used in such image-oriented menus?
[A] Icon
[B] Figure
[C] Symbol
[D] option
Correct Answer: A

425. What is the name of the earliest calculating machine which was based on concepts found in modern computers but was unfortunately never built?
[A] Babbage's Difference Engine
[B] Pascal's Adder
[C] Leibnitz's Multiplier
[D] Differential Analyser
Correct Answer: A

Post a Comment

0 Comments