Computer MCQ | 500+ Computer Awareness Practice Quiz Set - 18

Computer Awareness Multiple Choice Practice Set

Computer Awareness Multiple Choice Practice Set
Hello 
Friend's today we are talking about most important topic Computer Awareness Multiple Choice Questions for Computer Exam and General Knowledge helpful for Competitive exams. Computer Awareness section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Awareness are always important for NIELIT Exam, Govt Departmental Exam, IBPS PO, IBPS Clerk and Others Exam.

500+ Computer Awareness Multiple Choice Questions by: Mangal Sir

Choose from these blogs for collection of Computer Awareness questions and answers:
Computer Awareness Practice Quiz
MCQ Set : 18

426. The first machine to successfully perform a long series of arithmetic and logical operations was:
[A] ENIAC
[B] Mark I
[C] Analytic engine
[D] UNIVAC-I
Correct Answer: B

427. Which is used for manufacturing chips?
[A] Bus
[B] Control unit
[C] Semiconductors
[D] None of these
Correct Answer: C

428. The 0 and 1 in the binary numbering system are called binary digits or _____
[A] Bytes
[B] Kilobytes
[C] Decimal Bytes
[D] Bits
Correct Answer: D

429. Floppy disks which are made from flexible plastic material are also called?
[A] Hard Disks
[B] High-Density Disks
[C] Diskettes
[D] Templates
Correct Answer: C

430. Which of the following tasks is not suited for sequential processing by a computer?
[A] Preparing of mailing labels
[B] Processing payroll cheques
[C] Accounting for credit card purchases
[D] Inventory control
Correct Answer: D

431. Which of the following is responsible for coordinating various operations using timing signals?
[A] Arithmetic-logic Unit
[B] Control unit
[C] Memory unit
[D] Input/Output unit
Correct Answer: B

432. All calculations are performed and all comparisons are made in _____ unit.
[A] Control Unit
[B] Arithmetic-Logic Unit
[C] Central Processing Unit
[D] Primary Storage Unit
Correct Answer: C

433. The most commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in Electronic Data Processing system is called
[A] ASCII
[B] EBCDII
[C] BCD
[D] All of the above
Correct Answer: A

434. The terminal device often used in checking charge cards that offers both a limited keyboard input and visual output is the:
[A] Intelligent terminal
[B] POS terminal
[C] Video display terminal
[D] Audio response unit
Correct Answer: C  

435. Who built the world's first electronic calculator using telephone relays, light bulbs and batteries?
[A] Claude Shannon
[B] Konrad Zuse
[C] George Stibits
[D] Howard H. Aliken
Correct Answer: C

436. Hard disks and diskettes are:
[A] Direct access storage devices
[B] Sequential access storage devices
[C] Rarely used with microcomputers
[D] None of these
Correct Answer: A

437. Which of the following is not one of the three primary functions that on-line direct-access systems can serve?
[A] Inquiry
[B] Backup
[C] Update
[D] Programming
Correct Answer: B

438. How many bits can be stored in the 8K RAM?
[A] 8000
[B] 8192
[C] 4000
[D] 4096
Correct Answer: B

439. A code which uses more bits for each character then what is necessary is known as
[A] Hollerith code
[B] Gray code
[C] Redundant code
[D] Mnemonics
Correct Answer: C

440. Point out the odd item amongst the following
[A] Computer mouse
[B] Touchpad
[C] Light pen
[D] Printer
Correct Answer: D

441. Access time in a computer memory is the time required to
[A] Locate the stored data
[B] Retrieve the stored data
[C] Both locate and retrieve the data
[D] All of the above
Correct Answer: C

442. In negative logic, the logic state 1 corresponds to
[A] Negative voltage
[B] Zero voltage
[C] More negative voltage
[D] Lower voltage level
Correct Answer: D

443. Which of the following is a part of the Central Processing Unit?
[A] Printer
[B] Keyboard
[C] Mouse
[D] Arithmetic Logic Unit
Correct Answer: D

444. The least expensive OCR units can read
[A] Hand printed numbers
[B] Machine printed numbers
[C] Marks
[D] Handwriting
Correct Answer: C

445. The input unit of a computer
[A] Feeds data to the CPU or memory
[B] Retrieves data from CPU
[C] Directs all other units
[D] All of the above
Correct Answer: A

446. File specification books are created primarily for the use of
[A] Systems Analysts
[B] Programmers
[C] Operators
[D] Managers
Correct Answer: B

447. Which of the following is used as storage locations both in the ALU and the control section of a computer?
[A] Accumulator
[B] Register
[C] Adder
[D] Decoder
Correct Answer: B

448. The attribution of human form or qualities to things such as machines or computers is called
[A] Cybernetics
[B] Cybernation
[C] Artificial Intelligence
[D] Anthropomorphism
Correct Answer: D

449. Which of the following persons probably has the least amount of technical knowledge?
[A] User
[B] Computer Operator
[C] System Analyst
[D] Programmer
Correct Answer: A

450. What is the name of the computer terminal which gives paper printout?
[A] Display screen
[B] Soft copy terminal
[C] Hard copy terminal
[D] Plotter
Correct Answer: C

Post a Comment

0 Comments