Computer MCQ | 500+ Computer Awareness Practice Quiz Set - 19

Computer Awareness Multiple Choice Practice Set

Computer Awareness Multiple Choice Practice Set
Hello 
Friend's today we are talking about most important topic Computer Awareness Multiple Choice Questions for Computer Exam and General Knowledge helpful for Competitive exams. Computer Awareness section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Awareness are always important for NIELIT Exam, Govt Departmental Exam, IBPS PO, IBPS Clerk and Others Exam.

500+ Computer Awareness Multiple Choice Questions by: Mangal Sir

Choose from these blogs for collection of Computer Awareness questions and answers:
Computer Awareness Practice Quiz
MCQ Set : 19

451. The primary advantage of key-to-tape data-entry systems is:
[A] A large percentage of editing can be performed at the time of data entry
[B] Key verification is easily performed
[C] The tape is reusable
[D] Keying errors can be detected as they occur
Correct Answer: C

452. An advantage of overlapped processing activities is:
[A] More effective use of the CPU
[B] Increased processing activities for the entire system
[C] Better coordination of I/O activities
[D] All the above
Correct Answer: D

453. Primary storage is _____as compared to secondary storage
[A] Slow and inexpensive
[B] Fast and inexpensive
[C] Fast and expensive
[D] Slow and expensive
Correct Answer: C

454. If the processor of a computer does not have a direct and unassisted access to data items, these items are said to be
[A] Offline
[B] Remote
[C] Disconnected
[D] Detached
Correct Answer: A

455. A microprocessor integrates the arithmetic logic and control circuitry of a computer into one chip. The first microprocessor was built by a group of engineers at the Intel Corpn. Can you tell who headed this group?
[A] Victor Poor
[B] Stan Mazor
[C] Marcian (Ted) Hoff
[D] Seymour Cray
Correct Answer: C

456. In the IBM PC-AT, what do the words AT stand for?
[A] Additional terminals
[B] Advance technology
[C] Applied technology
[D] Advanced terminology
Correct Answer: B

457. The punched card used in the IBM System/3 contains
[A] 80 columns
[B] 120 columns
[C] 96 columns
[D] 126 columns
Correct Answer: C

458. Which of the following is associated with networks?
[A] Download, node
[B] Star topology
[C] Point-to-Point
[D] Both [A] and [B]
Correct Answer: D

459. Which was the first computer to use transistors instead of vacuum tubes?
[A] Intel-650
[B] Burroughs E-101
[C] Datamatic-1000
[D] IBM-1401
Correct Answer: D

460. A CPU's processing power is measured in:
[A] IPS
[B] CIPS
[C] MIPS
[D] Nano-seconds
Correct Answer: C

461. The binary equivalent of the Hexadecimal number 7BD is
[A] 11110111101
[B] 111010111101
[C] 101110111101
[D] All of the above
Correct Answer: A

462. Which of the following is non-impact printer?
[A] Drum printer
[B] Line printer
[C] Chain printer
[D] Laser printer
Correct Answer: D

463. In which year was the PC voted 'The Machine of the Year's by the American Time magazine?
[A] 1970
[B] 1975
[C] 1983
[D] 1987
Correct Answer: C

464. When used with I/O devices, the term intelligent implies
[A] a color output capability
[B] speech processing capability
[C] high speed printing capability
[D] feature to support offline and online tasks
Correct Answer: D

465. A prefix for billion which is equal to _____ is called as billi.
[A] 100
[B] 10000
[C] 1000
[D] 10
Correct Answer: D

466. The operation of a digital computer is based on _____ principle
[A] Counting
[B] Measuring
[C] Electronic
[D] Logical
Correct Answer: A

467. Which of the following Indian companies designs and manufactures super- computers?
[A] C-DOT
[B] C-DAC
[C] CMC
[D] All of the above
Correct Answer: B

468. Which of the following memories needs refresh?
[A] SRAM
[B] DRAM
[C] ROM
[D] All of the above
Correct Answer: B

469. Which of the following is not a sequence storage device?
[A] Magnetic disk
[B] Magnetic tape
[C] Paper tape
[D] All of the above
Correct Answer: A

470. The computers that we use are digital whereas we live in an analog world which means that we have to translate analog data into digital data. What is the name of the circuit which helps us in this conversion?
[A] D/A converter
[B] A/D converter
[C] Voice recognition
[D] Adapter
Correct Answer: B

471. Which of the following statements best describes the batch method of input?
[A] Data is processed as soon as it is input
[B] Data is input at the time it is collected
[C] Data is collected in the form of source documents, placed into groups, and then input to the computer
[D] Source documents aren't used
Correct Answer: C

472. What is the name of the memory card which is conceptually related to the smart card but is similar to the video disk?
[A] Laser card
[B] Master card
[C] Visa
[D] Optical card
Correct Answer: A

473. In 1830, Charles Babbage designed a machine called the Analytical Engine which he showed at the Paris Exhibition. In which year was it exhibited?
[A] 1820
[B] 1860
[C] 1855
[D] 1870
Correct Answer: C

474. Which of the following is used to check for errors in RAM chips?
[A] ROM chip
[B] Microprocessor chip
[C] Parity chip
[D] EPROM chip
Correct Answer: C

475. Which of the following is not an alternative name for primary memory?
[A] Main memory
[B] Primary storage
[C] Internal storage
[D] Mass storage
Correct Answer: D

Post a Comment

0 Comments